skip to Main Content

Winkelcentrum Houten Castellum Duurzamer

Achtergrond en Doel

In winkelcentrum Houten Castellum heeft a.s.r. vastgoed een BREEAM In-Use certificeringstraject uitgevoerd voor de gemeenschappelijke ruimtes van het winkelcentrum. Ze hadden hiernaast besloten om hun huurders te ondersteunen. A.s.r vastgoed boodt daarom iedere huurder van Houten Castellum de mogelijkheid om deel te nemen aan het Klimaatgerust programma.

Verduurzamen werkt het beste als iedereen weet wat er mogelijk is en daarom is er voor 20 ondernemingen in het winkelcentrum een Klimaatplan gemaakt. De ondernemers konden daarnaast een klimaat certificaat ontvangen, zodat ze met zijn allen konden laten zien dat winkelcentrum Houten Castellum al goed op weg is om klimaatneutraal te worden.

Jaar: 2019
Klant: a.s.r
Partner: 

Activiteiten

In juli en augustus van 2019 is Klimaatgerust voor de eerste keer langs geweest bij de ondernemers in het winkelcentrum. Tijdens deze eerste afspraak zijn wij in gesprek gegaan met de ondernemers over hun klimaatambities en hebben wij een inventarisatie gemaakt van de energieverbruikers in het pand. De inventarisatie en de informatie uit de gesprekken vormen de basis van het Klimaatplan.

Na de eerste fase zijn de Klimaatplannen ontwikkeld. Via een Klimaatplan krijgt de ondernemer een duidelijk beeld van de energiehuishouding van zijn of haar bedrijf  (zie figuur 1) en worden besparingskansen berekend. Hoe groter het aandeel in de energiehuishouding, hoe groter de besparing is die te realiseren valt voor dat onderdeel van de bedrijfsvoering.

Resultaten

In het winkelcentrum zijn 23 ondernemers gevestigd en daarvan hebben er 20 meegedaan aan het project. De meeste ondernemers zijn– mede dankzij de goede uitgangspositie in het winkelcentrum en hun eigen ambities– goed op weg om hun klimaatimpact te minimaliseren. Zo had 60% al meer dan dan 80% LED verlichting in de onderneming, 2/3 koopt groene stroom in en 70% van de verwarmings- en koelingssystemen wordt goed onderhouden. Natuurlijk is er ook nog ruimte voor verbetering. Ondernemers kunnen hun energieverbruik nog reduceren door op termijn hun oude tv- en computerschermen te vervangen. En voor de horecaondernemers en food-retailers is het belangrijk om nacht- en dag afdekking aan te brengen op hun open koelingen.

Daarnaast zijn in het winkelcentrum twee voorlopers beloond met een Klimaatcertificaat. Alexanderhoeve Kaas & Noten heeft het bronzen certificaat verdiend en Ilonka Optiek gaat zo efficiënt om met haar energieverbruik dat ze het zilveren certificaat heeft verdiend.

Partners

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
×Close search
Zoeken