Ga naar hoofdinhoud

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de verwerking van het afval en het scheiden hiervan. Gescheiden afval kan beter worden hergebruikt en zorgt ervoor dat er minder afval verbrand hoeft te worden, wat milieuschade voorkomt.

Dit zijn de categorieën die je gescheiden kunt aanbieden:

Papier en karton

In Nederland zijn we gewend aan het scheiden van papier en karton, omdat het zeer goed te recyclen is. Er zijn tientallen soorten papierafval, denk aan verpakkingen, drukwerk, enveloppen, kranten en tijdschriften. Ernstig vervuild papier kun je beter niet in de papiercontainer gooien. Dat geldt ook voor papier met een plastic laagje zoals een beker met yoghurt of een melkpak.

Glas

Glasafval bestaat uit flessen, potten, glazen en glasscherven. Zonder het te scheiden neemt het door het volume en gewicht veel ruimte bij het bedrijfsafval in. Je kan dus flink besparen op je afvalkosten. Het is tevens volledig te recyclen. Ook kost het veel minder energie dan het maken van glaswerk uit nieuwe grondstoffen. Komt er bij jouw bedrijf veel glas vrij, zoals bijvoorbeeld in de horeca, dan is een glascontainer onmisbaar.

Plastic

Je hebt vaak veel meer plasticafval dan je denkt, ook tussen je bedrijfsafval. Het heeft vaak een groot volume en neemt veel plaats in je container voor restafval. Helaas is het niet mogelijk om in alle gemeentes goed plastic te scheiden, maar er zijn wel steeds meer initiatieven die dit mogelijk maken.

Restafval

Hoe goed je het afval ook scheidt, er zal altijd restafval blijven bestaan. Probeer deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden en je zult zien dat dit financieel voordelig is.

Back To Top
Zoeken