Skip to content

Zorgen voor energiezuinige bedrijfsapparatuur kan relatief veel energie besparen. Vaak hebben ondernemers apparaten die nog op gas werken, deze kunnen het beste worden vervangen voor een elektrische variant. Dit helpt om je bedrijf voor te bereiden op een toekomst waarin geen gas meer wordt gebruikt. Vooral in de horeca verbruikt de bedrijfsapparatuur veel energie. De aanschaf van nieuwe bedrijfsapparatuur kan prijzig zijn, daarom is het belangrijk om het natuurlijk moment goed te benutten (bijv. wanneer een apparaat kapotgaat of is afgeschreven).

Type apparaatEIA-nummerBeschrijving
Inductie bak- of kookplaat220116Inductie bak- of kookplaat voor maaltijdbereiding in de horeca.
Inductie frituurtoestel220119Voor maaltijdbereiding in de horeca. Een frituurtoestel met daarin aangebrachte inductiespoelen. Het toestel is in een bakwandmeubel is ingebouwd.

Let op: het bakwandmeubel en daarbij horende accessoires en apparatuur komen niet in aanmerking.
Warmtebrug voor horeca220120Voor het warmhouden na maaltijdbereiding in de horeca.

Let op: alleen met halotherm lampen, pandetectie en aansturing op de warmtevraag.
Energiezuinige wasdroger220701Voor het drogen van wasgoed met een warmtepomp wasdroger.

Let op: een reguliere condens droger komt niet in aanmerking. De condens droger voert de warme lucht meteen af terwijl de warmtepomp droger deze warmte hergebruikt.
Energiezuinige (vaat)spoel of (vaat)wasmachine220809Spoelen of wassen van de vuile vaat. De machine moet ingebouwde warmteterugwinning hebben.

Let op: niet meer dan €5.000 per individuele wastank kan worden opgevoerd voor de EIA.
Elektrische ovens270101Elektrische oven ter vervanging van een bestaande (indirect gasgestookte) oven.

Let op: ook aanpassingen aan de elektriciteitsvoorziening komen in aanmerking.
Ruimteverwarming (overig)EIA-nummerBeschrijving
Luchtgordijn met sensor voor automatische regeling210407Warmtegordijn voor het verminderen van warmteverlies via openstaande deuren. Hiervoor moet het bestaande gordijn worden vervangen voor een gordijn met een sensor en automatische regeling. Deze regeling meet buiten- en binnentemperatuur en de stand van de deur.

Let op: als je nu een gasgestookt luchtgordijn hebt is dit ook een goed moment om over te stappen naar een elektrische variant.
Infraroodpanelen270103Geschikt voor het elektrisch verwarmen van werkplekken (zoals een kassa) in ruimtes met een gemiddelde hoogte groter dan 4 meter.

Let op: aanwezigheidssensor komt ook in aanmerking.
Intern TransportEIA-nummerBeschrijving
Energieprestatieverbetering van bestaande liften210602Voor verlagen van het energieverbruik van bestaande liften.

Let op: er moeten een pakket aan maatregelen worden uitgevoerd waardoor een bestaande lift gaat voldoen aan de eisen van energielabel A (in overeenstemming met de NEN-EN-ISO 25745-2:2015 standaard, vraag dit na bij de installateur)

Alle belangrijkste informatie betreft energiezuinige bedrijfsapparatuur vind je in deze pdf:

Back To Top
Zoeken