Skip to content

Ventilatiesystemen kunnen flink wat energie vreten wanneer ze niet efficiënt gebruikt worden. Houdt met onderstaande tips rekening voor zuinig ventileren.

Energie besparen met zuinig ventileren

Door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken en alleen te ventileren wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld door CO2-sensoren aan te brengen, het juist instellen van de tijdklokken en het voorkomen van gelijktijdig koelen en verwarmen in de luchtbehandelingskast.

Zomernachtventilatie

Door ’s nachts te ventileren kan een gebouw worden gekoeld met koude buitenlucht, wat oververhitting tegengaat. Hierdoor hoeven koelmachines minder te worden gebruikt, met energiebesparing tot gevolg.

Hergebruik energie uit ventilatielucht

Een goede warmteterugwinning (wtw) haalt uit de afzuiglucht warmte, vocht of kou. Een andere manier is door het gebruik van een ventilatiewarmtepomp.

Efficiënte ventilatiesystemen

Energiegebruik kan worden beperkt door gebruik te maken van hoog efficiënte elektromotoren. Door de weerstand van het luchtkanalensysteem te beperken en het luchtverlies in het kanalensysteem te beperken. Andere besparende opties zijn het toepassen van ‘direct drives’, luchtfilters met minder weerstand en een passende ventilator voor de gevraagde druk en debiet.

Back To Top
Zoeken