Ga naar hoofdinhoud

De Investeringssubsidie duurzame energie is een subsidie voor woningeigenaren & zakelijke gebruikers. Als zakelijke eigenaar van een pand kun je met deze subsidie het pand verduurzamen. Je kunt de ISDE aanvragen wanneer je investeert in duurzame energieopwekking, zoals een warmtepomp en zonneboiler, en bij aansluiting op een warmtenet. Voor bedrijven in de subsidie t/m 2023 ook beschikbaar bij investering in kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Aandachtspunten
 • Warmtepompen vanaf €500. Subsidie afhankelijk van het gekozen apparaat.
 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • De warmtepomp is geen lucht-lucht warmtepomp.
 • De ruimteverwarming heeft max. 70 kW vermogen.
 • De verwarming is voorzien van een etiket, productkaart en technische documentatie.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundige installateur.
Aanvraagprocedure Investeringssubsidie duurzame energie
 1. RVO raadt aan om pas na het ontvangen van het besluit over de subsidieaanvraag over te gaan tot de aanschaf van de warmtepomp. Raadpleeg de Apparatenlijst Warmtepompen om te bepalen of de warmtepomp in aanmerking komt voor de subsidie. De apparatenlijst is te vinden op deze webpagina.
 2. De aanvraag doe je bij RVO.nl door het aanvraagformulier in het eLoket in te vullen. Betrek je accountant hierbij.
 3. Ontvangstbevestiging met referentienummer wordt opgestuurd door RVO.
 4. RVO controleert de aanvraag en stelt het te ontvangen bedrag vast.
 5. Beslissing over aanvraag komt per post (+/- acht weken). Als de aanvraag wordt goedgekeurd krijg je een beslissing per post. Hierin staat welk bedrag je ontvangt. Wanneer de aanvraag wordt afgekeurd, ontvang je het bericht dat de afhandeltermijn eenmalig wordt verlengd met de reden daarvan.

Bekijk voor de specifieke regels per besparingsmaatregel op de bijbehorende klimaatactiepagina onder het kopje: subsidiemogelijkheden.

Back To Top
Zoeken