skip to Main Content

Klimaatgerust Projecten

Klimaatgerust zet zich op verschillende manieren in om zowel bedrijven als consumenten in beweging te krijgen om gezamelijk naar klimaat neutraal ondernemen toe te werken. Zie hieronder hoe we dit voor elkaar willen krijgen.

Waarom wij dit doen? Europese en Nationale duurzaamheidsdoelstellingen hebben een steeds directere invloed op ondernemend Nederland. In de toekomst gaan we van het gas af en reduceren we onze CO2-uitstoot. Allemaal goede ontwikkelingen met een duidelijke richting. Maar de vraag is: hoe kunnen we iedereen hierin meekrijgen? Voor grote bedrijven met voldoende personeel en budgetten is het al een uitdaging, laat staan voor de winkel om de hoek. Klimaatgerust zet zich daarom in om juist deze groep verder te helpen.

Shop Klimaatwijs Project

Wij horen vaak dat winkeleigenaren niet altijd gemotiveerd zijn om hun winkel te verduurzamen, simpelweg omdat hun klanten er niet naar vragen. Dus, tijd of geld uitgeven om het energieverbruik en de klimaatimpact van de winkel te verminderen, levert niet de voordelen op die ze graag zien. Dit roept de vraag op: kunnen we consumenten (meer) mobiliseren om winkeleigenaren te motiveren en de energietransitie te versnellen? Het Shop Klimaatwijs project (ondersteund door EIT Climate-KIC) is opgezet om dit te testen, in samenwerking met 6 basisscholen in Utrecht. 

Gedurende het educatieprogramma van het project gaan basisschoolleerlingen in gesprek met winkeliers en hun klanten over het belang van energiebesparing in de winkel. Tijdens de interviews worden winkeleigenaren en klanten uitgedaagd om hun steun voor duurzaamheid en energie-efficiëntie te tonen. Enthousiaste deelnemers worden gefotografeerd en elke foto wordt geplaatst op de sociale mediakanalen van Klimaatgerust.nl. Bovendien worden er tijdens de projectactiviteiten vlogs gemaakt door de betrokken leerlingen. 

Op een praktische en creatieve manier fungeren de scholen en leerlingen zo als ambassadeurs voor de energietransitie in hun wijk.

Klimaatplannen voor 50 ondernemers in de Stad Utrecht

De gemeente Utrecht heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze zijn een voorloper in Nederland en betrekken daarbij graag burgers en bedrijven. Om ook de detailhandel en horeca in de stad te blijven stimuleren bieden ze 50 Utrechtse bedrijven de mogelijkheid om deel te nemen aan het Klimaatgerust programma. Alle deelnemers krijgen een klimaatplan voor hun bedrijf. Aan de hand van het plan kunnen ze dan beginnen met het nemen van maatregelen. De voorlopers kunnen ook meteen laten zien hoe goed ze ervoor staan met hun Klimaatcertificaat!

Winkelcentrum Houten Castellum Duurzamer

In winkelcentrum Houten Castellum is a.s.r. vastgoed een BREEAM In-Use certificeringstraject aan het uitvoeren voor de gemeenschappelijke ruimtes van het winkelcentrum. Ze hebben besloten om tegelijkertijd hun huurders te ondersteunen. A.s.r vastgoed biedt iedere huurder de mogelijkheid om deel te nemen aan het Klimaatgerust programma.

Verduurzamen werkt het beste als iedereen weet wat er mogelijk is en daarom wordt nu voor 20 ondernemingen in het winkelcentrum een Klimaatplan gemaakt. De ondernemers kunnen daarnaast een klimaat certificaat ontvangen, zodat ze met zijn alle kunnen laten zien dat winkelcentrum Houten Castellum al goed op weg is om klimaatneutraal te worden.

Maatstaaf eerlijke kosten- en batenverdeling in Nijmegen

In veel gevallen is een ondernemer geen eigenaar van zijn pand. Als je dan aan de slag wilt met energiebesparing of verduurzaming kan dat wel eens tot discussies met de verhuurder leiden. Wie is verantwoordelijk voor de investering in het aanbrengen van bijvoorbeeld isolatie, HR++ glas of zonnecollector? Zijn de voordelen eerlijk verdeeld of leidt dit tot onverwachte huurverhogingen zonder een lagere energierekening? Dit probleem wordt de ‘split-incentive’ genoemd en dat houdt zowel ondernemers als vastgoedeigenaren al een tijdje bezig.

De stichting Huis voor de Binnenstad Nijmegen en de Verenging Eigenaren Commercieel Vastgoed Nijmegen (VCV Nijmegen) is daarom een project gestart om hier wat aan te gaan doen. In dit project zijn wij specifiek aan de slag gegaan met het maken van een model voor een eerlijke kosten-batenverdeling tussen huurder en eigenaar voor split-incentive situaties. Dit model wordt getest met 10 huurders en 10 vastgoedeigenaren in de binnenstad in Nijmegen. Daarnaast ontvangen ze allen een Klimaatplan. Na afronding van het project zal het model vrijelijk beschikbaar worden gesteld via de Klimaatgerust website.

1000 Winkels en Horeca Klimaatgerust in 2020

Klimaatgerust is (mede) mogelijk gemaakt door de Redevco Foundation. Zij ondersteunen ons met onze missie om nog meer ondernemers te helpen in de komende jaren. Gezamenlijk zullen we een grote bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en dit ook zichtbaar maken in de winkelstraten van Nederland.

We zijn de uitdaging aangegaan om 2020 al 1.000 ondernemingen te helpen. Om dit te halen werken we onder anders samen met INretail en andere brancheorganisaties om hun achterban te mobiliseren en ze dan te voorzien van praktisch en tastbaar advies. Daarnaast blijven we constant aan het werk om nieuwe projecten te realiseren en zo nog veel meer ondernemers te spreken en te enthousiasmeren voor verduurzaming.

Inretail

Informatieplicht Energiebesparing Klimaatgerust Tool

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000kWh of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Voor 1 juli 2019 moeten alle bedrijven in Nederland die boven dit jaargebruik zitten, rapporteren in het eLoket van RVO welke erkende maatregelen zijn uitgevoerd.

Om dit proces te vereenvoudigen, heeft klimaatgerust samen met INRetail en andere brancheorganisaties de gratis wetgevingstool ontwikkeld. De klimaatgerust wetgevingstool is specifiek ontwikkeld voor ondernemers in de detailhandel en voor kantoren. De tool helpt in begrijpelijke taal alle informatie te verzamelen om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Vervolgens geeft het een volledig overzicht van de directe en lange termijn actiepunten.

Klimaatgerust streeft ernaar ondernemers op een praktische en effectieve manier inzicht te geven in de energiebesparingsacties die nodig zijn om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing van RVO.

Inretail
NRW
Tuinbranche Nederland
Koninklijke Nederlandse Slagers
NSO
Back To Top
×Close search
Zoeken