Ga naar hoofdinhoud

Pilot: Detailhandel klimaatneutraal in 2030

Op de dag van de ondernemer, 16 november 2018, hebben de projectpartners Ecomatters, Redevco Foundation, INretail en de gemeente Utrecht de resultaten van de pilot “Detailhandel klimaatneutraal in 2030’ gepresenteerd. Detailhandel ondernemingen hebben nu al een taak op het gebied van energiebesparing, maar de benodigde versnelling blijft uit. Tijdens het evenement is een concreet handelingsperspectief gepresenteerd, wat ondernemers de mogelijkheid geeft om zelf te werken aan de transitie en tegen 2030 klimaatneutraal te opereren.

Het evenement

De middag trapte af met een aantal korte keynotes. Wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht, ambassadeur energietransitie Margreet van Gastel en Tweede Kamerlid Matthijs Sienot gaven hun perspectief op duurzaamheid binnen de detailhandel. Hun gezamenlijke expertise biedt een breed maatschappelijk perspectief op de opgave. Na deze inspiratiesessie zijn de resultaten van het pilotproject gedeeld met de aanwezigen.

Ecomatters heeft voor 10 winkellocaties uitgewerkt hoe ze tussen nu en 2030 klimaatneutraal kunnen worden. De uitkomsten van dit project bieden tastbare handvatten voor vervolgacties, maar identificeren ook de knelpunten voor zowel de detailhandel als de vastgoedsector en de overheid! Een aantal concrete punten zijn samengevat in een knelpuntenlijst, welke aan Matthijs is gepresenteerd voor discussies rondom het onderwerp in de nationale politiek.

Tijdens het evenement is ook het eerste Klimaatcertificaat uitgereikt aan de eigenaar van Wildenberg Ynformal door INretail directeur Jan Meerman. Wildenberg Ynformal is vanaf 2019 gecertificeerd als Klimaat Efficiënt Bedrijf.

De middag werd afgesloten met de oproep om snel samen te gaan werken aan dit thema. Het sluiten van een Greendeal voor de detailhandelsector is de eerste concrete vervolgstap in 2019. Uiteraard kun je als ondernemer zelf sneller aan de slag gaan en contact met ons opnemen over het verkrijgen van een certificaat voor jouw winkel!

Hieronder kunt u wat impressiesfoto’s vinden van het evenement.

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
Zoeken