Skip to content

Achtergrond

In 2020 is Intratuin Nederland aan de slag gegaan met het verder vormgeven van het uitgebreide duurzaamheidsprogramma dat het tuincentrum heeft opgesteld. Daarbij is de communicatie over de duurzaamheid van de energiehuishouding van de verschillende locaties aangepakt. Klimaatgerust heeft hiervoor alle Intratuin vestigingen in het land benaderd om aan de hand van het Klimaatcertificaat te kijken waar zij staan. En wat blijkt? Veel Intratuin vestigingen zijn heel goed en klimaatbewust bezig.

Jaar: 2020
Partner: Intratuin Nederland

Activiteiten

Begin 2020 is de voorbereiding gestart met de communicatie richting de Intratuin vestigingen. Hiervoor is een flyer gemaakt en een op maat gemaakte online certificaatscan. Tuincentra hebben immers een andere energiehuishouding dan een kledingwinkel. Aan de hand van deze certificaatscan kon worden beoordeeld of een vestiging voldoet aan de eisen van het Klimaatcertificaat. Bij de vestigingen die voldeden, is Klimaatgerust langsgegaan om een controlecheck uit te voeren en het certificaat te overhandigen.

Verschillende locaties zijn door dit project versneld aan de slag gegaan met energiebesparing. Omdat Klimaatgerust ondernemers wil motiveren om te verduurzamen, komen ook deze Intratuin vestigingen in aanmerking voor het certificaat. Zo gaan verschillende locaties dit jaar over op het aanbrengen van LED-verlichting of worden koelkasten vervangen voor energiezuinige koelingen.

Door COVID-19 is het project tijdelijk stil komen te liggen, maar gelukkig konden de activiteiten redelijk snel weer worden opgepakt. De vestigingen die op dat moment nog niet de certificaatscan hadden ingevuld, zijn telefonisch benaderd om ze alsnog te betrekken bij het project. In totaal zijn er 23 certificaten afgegeven in 2020!

Bij de Intratuin locaties die nog geen certificaat hebben ontvangen, bleek met name de vervanging van oude verlichting naar LED-lampen een obstakel. Soms was de verlichting kortgeleden al vernieuwd met hoogfrequente TL-systemen, waardoor opnieuw vervangen niet binnen vijf jaar terug kan worden verdiend. Ondanks dat er niet aan alle eisen werd voldaan, zijn de locaties op andere punten juist al erg goed bezig met energiebesparing. Klimaatgerust onderschrijft dan ook het enthousiasme en de bereidwilligheid bij de bedrijfsleiding van de verschillende Intratuin locaties om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Intratuin project

Resultaten

Klimaatgerust heeft van alle 52 Intratuin vestigingen in Nederland aan 23 locaties een certificaat afgegeven. Daarvan zijn 11 Klimaat Bewust Certificaten (Brons) en 12 Klimaat Efficiënt Certificaten (Zilver). Medio september is ook het servicekantoor bezocht om daar het Klimaat Bewust Certificaat te overhandigen. Met andere gemotiveerde locaties houdt Klimaatgerust begin 2021 contact over het alsnog verkrijgen van een certificaat.

Het project is door Intratuin en Klimaatgerust positief afgesloten. Klimaatgerust heeft door het advies besparingen gerealiseerd en Intratuin heeft met het project een gevalideerd communicatiemiddel verkregen om te communiceren over hun bijdrage aan een beter klimaat.

Intratuin Nederland

Partners

Intratuin Nederland

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
Zoeken