Ga naar hoofdinhoud

Pilot: Detailhandel klimaatneutraal in 2030

Achtergrond

Europese, nationale en gemeentelijke overheden hebben ambitieuze doelen gesteld om de CO2- uitstoot drastisch te verminderen. De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot voor 2030 met 40% te verminderen (ten opzichte van 1990). De gemeente Utrecht wil zelfs al in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat hier voor iedereen een uitdaging ligt. De vraag is alleen: hoe word je klimaatneutraal? Er is technisch veel mogelijk, maar in de praktijk is het lastig wegens gebrek aan tijd, de overvloed aan mogelijkheden en de eventueel bijkomende kosten.

Om deze uitdaging voor MKB-bedrijven aan te pakken, heeft Ecomatters gedurende 2018 in samenwerking met INretail, Gemeente Utrecht en de Redevco Foundation tien bedrijven ondersteund door hun huidige CO2-voetafdruk in kaart te brengen en een plan te maken om deze uiterlijk in 2030 naar nul te reduceren. Het pilotproject is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van de Redevco Foundation.

Met deze pilot willen we mogelijkheden en knelpunten in kaart brengen om klimaatneutraal te worden. Daarnaast hebben we voorbeelden gecreëerd om anderen te inspireren en de eerste stap gezet naar het betrekken van nog veel meer bedrijven en organisaties in onze missie. Zo kunnen we samen naar een klimaatneutrale samenleving toe werken.

De drie belangrijkste resultaten van dit project kunt u terugzien op deze website.

  • Een knelpuntenlijst met grote en kleine obstakels die de transitie naar een klimaatneutrale samenleving in de praktijk in de weg staan.
  • Praktische tips en voorbeelden voor bedrijven die energie en geld willen besparen en daarmee werken aan het reduceren van hun klimaatimpact.
  • Een certificeringssysteem om erkenning te geven aan bedrijven die al veel doen en voorlopen.
Klimaat Neutraal Pilot

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
Zoeken