Ga naar hoofdinhoud

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met het klimaat. We gaan in de toekomst met zijn allen van het gas af en tegelijkertijd werken we hard om onze CO2-uitstoot terug te dringen. Sommige ondernemers zijn hier al een tijdje actief mee bezig. Ruud Koops, eigenaar van Primera Kanaleneiland in Utrecht, is hiervan een goed voorbeeld. Met een energieverbruik van 83 kWh per m2 per jaar is hij goed op weg om Paris Proof te worden.

Jaar: 2018
Partner(s): Primera Kanaleneiland

In zijn winkel wil hij voor zijn klanten en personeel een aangename winkelervaring aanbieden. Volgens Koops hoort daar ook goed nadenken over energieverbruik bij. Hij heeft daarom al LED-verlichting en koopt daarnaast groene stroom in. Doordat hij aangesloten is op de stadsverwarming gebruikt hij ook geen gas voor zijn verwarming. Ook wordt er goed gelet op wanneer en hoeveel apparaten aanstaan. Alleen al door dergelijk eenvoudige ingrepen is de klimaatimpact van de Primera Kanaleneiland met 1.5 ton CO2-eq per jaar relatief laag.

Om verder inzicht te krijgen in energiebesparende mogelijkheden, heeft de Climate Neutral Foundation een Klimaat Neutraal Actieplan gemaakt voor de winkel van Ruud. Hieruit zijn nog een aantal concrete acties gekomen. Zo is het schoonmaken en goed aftstellen van het verwarmingssysteem snel en tegen lage kosten uitvoerbaar. Met dit soort praktische tips kan Primera Kanaleneiland ook in de komende jaren het energieverbruik en de klimaatimpact nog verder verminderen.

De winkel is nu al zo goed bezig, dat het als erkenning het ambitieuze Klimaat Efficiënt certificaat van de Climate Neutral Foundation heeft ontvangen. Hierdoor is Primera Kanaleneiland in 2019 een van de eerste winkels die zich een Klimaat Efficiënt Bedrijf mag noemen.

Primera Kanaleneiland

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
Zoeken