Achtergrond en Doel
Wij horen vaak dat winkeleigenaren niet altijd gemotiveerd zijn om hun winkel te verduurzamen, simpelweg omdat hun klanten er niet naar vragen. Dus, tijd of geld uitgeven om het energieverbruik en de klimaatimpact van de winkel te verminderen, levert niet de voordelen op die ze graag zien. Dit roept de vraag op: kunnen we consumenten (meer) mobiliseren om winkeleigenaren te motiveren en de energietransitie te versnellen? Het Shop Klimaatwijs project (ondersteund door EIT Climate-KIC) is opgezet om dit te testen, in samenwerking met vijf basisscholen in Utrecht.
Jaar: 2019
Partners: Stichting Technotrend, Climate-KIC
Duurzaam scholenproject Shop Klimaatwijs is een klimaat educatie- en communicatieprogramma voor basisscholen ontwikkeld door Ecomatters en Stichting Technotrend, en gefinancierd door Climate-KIC EIT. Gedurende het educatieprogramma, uitgevoerd tussen juli en december 2019 in de gemeente Utrecht, werden basisschoolleerlingen bekend gemaakt met de energietransitie in de detailhandel en wat dit betekent voor winkels bij hen in de wijk. Zij gingen in een reeks lessen de wijk van hun school in om te onderzoeken hoe winkeliers en hun klanten denken over energiebesparing en klimaatimpact in de winkel. Ook keken de leerlingen naar hoe de winkeliers en klanten elkaar kunnen versterken op weg naar duurzaamheid.


Activiteiten - Duurzaam scholenproject
Het duurzame scholenproject is opgezet rond twee activiteiten: 1) het verzamelen van interviews en gegevens van winkels en consumenten over gedragsstimulansen voor energiemaatregelen, en 2) het bieden van een solide leerformat voor de betrokken leerlingen. Beiden met als doel de bedachte strategie voor verhoogde betrokkenheid en motivatie van winkels en horeca voor het nemen van energie- en klimaatmaatregelen te onderzoeken.
In een reeks van vijf lessen leerden 155 leerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar oud uit vijf basisscholen (en acht klassen) in de gemeente Utrecht over energiebesparende maatregelen in winkels. Ook leerden ze hoe ze een interview moeten afnemen en hoe ze een video-log over hun geworven inzichten konden maken. Tijdens de gesprekken werden winkeleigenaren en hun klanten uitgedaagd om hun steun voor het klimaat en energie-efficiëntie te tonen. Enthousiaste deelnemers werden voor Instagram op de foto gezet, die vervolgens werd gepost op @klimaatgerust. Op een praktische en creatieve manier fungeerden de scholen en de leerlingen zo als ambassadeurs voor de energie- en bredere klimaattransitie in hun wijk.
Gratis lespakket aanvragen
Klimaatgerust en Technotrend hebben het ontwikkelde lespakket beschikbaar gesteld voor alle geinteresseerden.
Meer informatie en het aanmeldformulier voor het gratis lespakket vind je hier.