skip to Main Content

Scholenproject Shop Klimaatwijs

Achtergrond en Doel

Wij horen vaak dat winkeleigenaren niet altijd gemotiveerd zijn om hun winkel te verduurzamen, simpelweg omdat hun klanten er niet naar vragen. Dus, tijd of geld uitgeven om het energieverbruik en de klimaatimpact van de winkel te verminderen, levert niet de voordelen op die ze graag zien. Dit roept de vraag op: kunnen we consumenten (meer) mobiliseren om winkeleigenaren te motiveren en de energietransitie te versnellen? Het Shop Klimaatwijs project (ondersteund door EIT Climate-KIC) is opgezet om dit te testen, in samenwerking met 5 basisscholen in Utrecht.

Jaar: 2019
Klant: Climate-KIC
Partner: Stichting Technotrend

Activiteiten

Het project is opgezet rond twee activiteiten: 1) het verzamelen van interviews en gegevens van winkels en consumenten over gedragsstimulansen voor energiemaatregelen, en 2) het bieden van een solide leerformat voor de betrokken leerlingen. Beiden met als doel de bedachte strategie voor verhoogde betrokkenheid en motivatie van winkels en horeca voor het nemen van energie- en klimaatmaatregelen te onderzoeken.
In een reeks van 5 lessen leerden 155 leerlingen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar oud uit 5 basisscholen (en 8 klassen) in de gemeente Utrecht over energiebesparende maatregelen in winkels. Ook leerden ze hoe ze een interview moeten afnemen en hoe ze een video-log over hun geworven inzichten konden maken. Tijdens de gesprekken werden winkeleigenaren en hun klanten uitgedaagd om hun steun voor het klimaat en energie-efficiëntie te tonen. Enthousiaste deelnemers werden voor Instagram op de foto gezet, die vervolgens werden gepost op @klimaatgerust. Op een praktische en creatieve manier fungeerden de scholen en de leerlingen zo als ambassadeurs voor de energie- en bredere klimaattransitie in hun wijk.

Gratis lespakket aanvragen

Klimaatgerust en Technotrend hebben het ontwikkelde lespakket beschikbaar gesteld voor alle geinteresseerden.

Vul het contactformulier in om het gratis lespakket aan te vragen.

Andere Klimaatgerust Projecten

Back To Top
×Close search
Zoeken