skip to Main Content

Snel en effectief voldoen aan de RVO informatieplicht energiebesparing?

Wat krijg je?

  •   Het basis-account is volledig gratis
  •   Ontwikkeld met organisaties uit jouw branche
  •   Invullen in begrijpelijke taal
  •   Voldoen aan de informatieplicht erkende maatregelen
  •   Email bij nieuwe wetgeving
  •   Aanvullende diensten voor extra comfort
  •   Bekijk alvast een voorbeeld rapport

Direct met onze partners naar de wetgevingstool:

Tuinbranche Nederland
NRW
NSO
Koninklijke Nederlandse Slagers
Albert Heijn

Klimaatgerust Wetgevingstool

De klimaatgerust wetgevingstool voor de informatieplicht energiebesparing is specifiek ontwikkeld voor jou als ondernemer in de detailhandel, horeca en voor kantoren. Klimaatgerust streeft ernaar ondernemers op een praktische en effectieve manier inzicht te geven in de energiebesparingsacties die nodig zijn om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing van RVO.

Heb je een vraag over de wetgevingstool? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of jouw vraag erbij staat.

*Let op: Gebruik je een browser versie van meer dan 3 jaar oud dan kan het zijn dat de tool niet wil starten. Mocht je dit probleem ondervinden update je browser dan naar een recentere versie. Mocht er dan onverhoopt nog steeds iets niet werken neem dan even contact op met onze support.

Wat kun je verwachten van de tool?

De tool helpt je in begrijpelijke taal alle informatie te verzamelen om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Vervolgens geeft het een volledig overzicht van jouw directe en lange termijn actiepunten. Zijn alle vragen ingevuld? Dan kun je met het pdf rapport de resultaten 1 op 1 invoeren in het RVO eLoket.

Welke wet- en regelgeving is op mijn bedrijf van toepassing?

Momenteel zijn er in Nederland 3 wet- en regelgevingen van kracht waar uw onderneming mee te maken kan krijgen:
De Informatieplicht Energiebesparing, Energy Efficiency Directive (EED), Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Informatieplicht Energiebesparing

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 moet je rapporteren in het eLoket van RVO welke erkende maatregelen je hebt uitgevoerd.

Wat is de Informatieplicht
De Informatieplicht Energiebesparing valt onder het Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer, die sinds 1993 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik (50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)) maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Sinds 1 juli 2019 zijn zij ook verplicht om de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing.

Investeringen en terugverdienen
Het doel van de informatieplicht energiebesparing is dat bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, en veel een groot deel met een terugverdientijd binnen 1 a 2 jaar. Alle maatregelen kunnen in ieder geval binnen 5 jaar terugverdiend worden. Je investeert dan dus op een kostenneutrale manier in een meer duurzame en zuinige bedrijfsvoering.

Erkende maatregelenlijst
Alle energiebesparingsmaatregelen zijn opgenomen in lijsten voor negentien verschillende bedrijfstakken. Bekijk voor jouw bedrijfstak de opgestelde Erkende Maatregelenlijst’ (EML).

Doe de gratis check
Wil jij weten of jouw bedrijf onder de Informatieplicht valt? Doe dan de eenvoudige te doorlopen en gratis wetgevingstool van klimaatgerust.

Start de Wetgevingstool

Welke energiewetgeving is er verder in Nederland van kracht?

Energy Efficiency Directive (EED)

De EED is een Europese richtlijn voor grotere bedrijven. Heeft jouw bedrijf meer dan 250 werknemers (FTE)? Of heeft jouw bedrijf een jaaromzet van € 50 miljoen of meer, en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen. Dan moet je ten minste elke 4 jaar een energie-audit van je bedrijf uitvoeren.

Het doel van een energie-audit is om inzicht in het eigen energiegebruik te vergroten en de mogelijke besparingsmaatregelen in kaart te brengen.

Meer over de EED
Energy Performance of Buildings Directive

Wanneer jouw bedrijf gebruik maakt van koel- en verwarmingsinstallaties dan kan het zijn dat je moet voldoen aan de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen, afgekort EPBD. De EPBD verplicht tot een 5-jaarlijkse inspectie voor airconditioningsystemen en 2 of 4-jaarlijks voor stookinstallaties.

Bedrijven met airconditioningsystemen met een (totaal) koelvermogen van meer dan 70 kW of niet-gasgestookte verwarmingsinstallatie met een vermogen van meer dan 70 kW vallen onder deze richtlijn.

Meer over de EPBD
Back To Top
×Close search
Zoeken